Woensdag

Het was een drukke en mooie week.

Deze waren al mijn collega’s op screeningstrip naar Morondava.

Een plaats aan de west kust van Madagascar, die bekend is vanwege de bijzonder baobab bomen die daar groeien.

Ik ben deze week veel bezig geweest met papier werk, zorgen dat dingen logistiek goed komen voor patienten, zodat ze op de juiste datum naar het schip komen voor hun operatie en het zien patienten in de tent op het dock.

Woensdag, was een bijzondere dag.

Op woensdag kreeg Elina haar operatie.

Elina is zes jaar oud en heeft branden sinds mei 2015. In Augustus kwam ze naar Mercy Ships om te vragen voor hulp.

Elina had grote open geinfecteerde wonden. Door de wonden zijn haar boven en onderarm aan elkaar komen te zitten en haar schouder en nek zijn nu op een vervelende manier verkleeft met haar bovenlichaam.

Na veel wondverzorging, drie keer per week op het dock heeft ze nu eindelijk woensdag haar eerste operatie gehad.

Er zal op z’n minst nog 1 operatie volgen en ze zal veel wondverzorging nodig hebben in de komende weken, maar Elina is weer een stap dichtbij naar het normaal kunnen bewegen en het kunnen dragen van jurkjes en t-shirts.

Elina haar moeder is dag en nacht bij haar. Ze troost haar dochter, wiegt haar in slaap en glimlacht samen met haar. Ze is zo blij dat ze eindelijk in het schip is, want dat betekend dat haar dochter weer beter gaat worden is wat ze mij vertelde gisteren.

Sinds juni vorig jaar heeft ze gewacht op deze week. Het was in juni dat ze geen geld meer had om langer behandeling te krijgen in het lokale ziekenhuis en ze moest haar dochter meenemen naar huis met open wonden en zonder medicijnen en verbandmiddelen. Haar moederhart werd voor de tweede keer gebroken.

Gebroken, betekend in stukken en vaak geen idee hoe het weer in elkaar te krijgen. Maar wat een geluk dat we iemand kennen die het gebrokenen weer heel kan maken. Misschien is het een lange operatie, maar hij kan het en zal het vrij maken van wat het gebroken heeft.

En hoe bijzonder is het, dat de plastisch chirurg die Elina heeft geopereerd dat weet.

Niet alleen Elina ondergaat operaties, maar ook mamma Elina.

Ik kijk ernaar uit om te zien wat er gaat gebeuren in de komende weken.

Mercy Ships – Hope and Healing.